Ik geloof dat iedereen uniek is. Daarom bied ik persoonlijke begeleiding aan die afgestemd is op de noden en behoeften van het kind/de jongere. Ik vind het belangrijk om een veilige, warme plek te creëren waar kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn en in een vertrouwelijke sfeer zich kunnen uiten.
Tijdens de sessies maak ik gebruik van verschillende methoden en technieken, zoals: *spelbegeleiding, creatieve activiteiten, oefeningen, ontspanningstechnieken en gesprekken die aansluiten bij de leeftijd en de situatie binnen het gezin.
*Spelbegeleiding is een vorm van psychologische begeleiding voor jongere kinderen, om spelenderwijs emoties en gevoelens te begrijpen en te uiten.
Begeleidingstraject kinderen en jongeren
Hieronder leg ik uit hoe een begeleidingstraject over het algemeen verloopt, zodat je een goed beeld hebt van wat je kan verwachten.
- Kennismaking en intake: In dit eerste gesprek is er de gelegenheid om de zorgen en uitdagingen die er zijn te delen. We kijken ook samen naar de verwachtingen en wensen van een psychologische begeleiding. Bij kinderen tot 12 jaar is het belangrijk dat de ouder en het kind samen op intakegesprek komen. Bij jongeren vanaf 12 jaar kunnen ouders vrijblijvend mee aansluiten op het intakegesprek.
- Verkennende gesprekken: In deze gesprekken leer ik jouw kind beter kennen via belevingsonderzoek en gesprekken.
- Behandelplan op maat: Op basis van de intake en de verkennende gesprekken maken we samen een behandelplan op dat afgestemd is op de behoeften en doelen van jouw kind.
- Individuele begeleiding: Over het algemeen komen kinderen en jongeren tweewekelijks langs. Dit vormt een goede basis om regelmatig contact te houden en de voortgang van de begeleiding te waarborgen. Afhankelijk van de nood en situatie kan de frequentie van de sessies echter variëren. In overleg kunnen we samen de frequentie van de afspraken bepalen, evalueren en aanpassen.
- Regelmatige evaluatie: Om de evolutie van de individuele begeleiding te bespreken, zijn er regelmatig evaluatiemomenten en wordt het behandelplan aangepast waar nodig.
- Eindgesprek en afronding: Wanneer de doelen die we hebben gesteld bereikt zijn, bekijken we samen het proces van afsluiting.
Begeleidingstraject ouderbegeleiding
Als ouder wil je het beste voor je kind, maar soms is het fijn om er niet alleen voor te staan. Mijn doel is om niet alleen uw kind, maar ook u als ouder te ondersteunen.
In de ouderbegeleiding kijk ik samen met jou als ouder naar de situatie van je kind en de uitdagingen die jullie als gezin ervaren. Dit kan gaan om vragen over hoe je kind zich gedraagt, over hoe je kunt omgaan met moeilijke emoties of gedragingen, of over hoe je als ouder effectief en ondersteunend kan reageren in stressvolle situaties.
Daarnaast kan je bij mij ook terecht voor emotionele ondersteuning als ouder. Ik kan jou ondersteunen om met jouw eigen gevoelens en zorgen om te gaan, zodat je zelf als ouder in balans blijft.
Ik ben er om je te begeleiden en te steunen in je rol als ouder.
- Verkennende gesprekken: In deze gesprekken leer ik jou als ouder beter kennen via gesprekken en is er de gelegenheid om de zorgen en uitdagingen die er zijn in ouderschap te delen.
- Behandelplan op maat: Op basis van de verkennende gesprekken maken we samen een behandelplan op dat afgestemd is op jouw behoeften en doelen als ouder.
- Individuele begeleiding: De frequentie van de ouderbegeleiding is afhankelijk van de nood en situatie. In overleg kunnen we samen de frequentie van de afspraken bepalen, evalueren en aanpassen.
- Regelmatige evaluatie: Om de evolutie van de ouderbegeleiding te bespreken, zijn er regelmatig evaluatiemomenten en wordt het behandelplan aangepast waar nodig.
- Eindgesprek en afronding: Wanneer de doelen die we hebben gesteld bereikt zijn, bekijken we samen het proces van afsluiting.
Samenwerking met externen
In de context van psychologische begeleiding geloof ik in de kracht van samenwerking tussen ouders, kinderen en andere betrokkenen zoals leerkrachten of andere zorgverleners. Dit kan een mooie aanvulling en meerwaarde betekenen voor het proces van het begeleidingstraject.
Samenwerking met externen gebeurt altijd met toestemming en in overleg met de cliënt.
Samen zorgen we ervoor dat jouw kind zich begrepen en gesteund voelt!